Hotel school

context

The project has two aims: to provide the room necessary to meet the functional requirements and to improve the image of the existing building. This is done by setting two seemingly ‘floating pavilions’ over the existing building at two parallel key moments: along the Neubauweg, the other along the south-west front hosting the classrooms in the back. Both pavilions have the same morphology—linear, ordered, light—which allows them to architecturally express their timber-based technological system. Both floating pavilions are detached from the existing building as they are supported by a new structural system that continues the existing structural frame and provides a series of ‘legs’ upon which the additions rest. The result is an addition that tries to establish an harmony with the natural skyline framing St Johan. 

architecture

The new pavilion along the Neubauweg serves another purpose at an urban level: it frames the entry to the school in a more appropriate way while clearly separating the pedestrian from the vehicular access and providing a screened area for parking bikes. The existing north-east corner room, projecting towards the Neubauweg and hosting, at present, the power supply and waste room, is turned into a bar in order to originate a new interest in outside visitors towards the discovery and the use of the facility. The space allotted for parking vehicles remains unaltered while the bike parking area is screened from the street view by a series of wood poles. The proposal complies with all municipal rules about maximum height and setbacks.

section

Both pavilions are set upon the existing structure: they rest upon new concrete pillars that are an extension of the existing ones and keep them separated from the existing roofs. 

structure

Structure, envelope and windows frames are in timber. The mounting system of the new structure explains the structure itself and is conceived in order to free at maximum the indoor space. The structure is organized by section pre-mounted at the job site. Each section is the result of four rectangular frame at 1,20 meter intervals, joined together by the two timber slabs 14,70 cm thick at both horizontal end, floor and roof. Each section rests upon two timber beams laid above the new supporting legs.  The structural skeleton serves as a support to hang the roof (thermal insulation and water proofing) to place, on the top side, a 2000 square meter wide field of  photovoltaic panels, 100 on each pavilion approximately. The construction system reinforces the strategy of placing a dry and light load on the existing structure that can be quickly assembled on site without interfering with the school activities during the construction phase. The timber technology was also selected because it resonates with the traditional Alpine architecture while being a reflection of contemporary building technology.

LocationSan Giovanni, Austria
Use: Mixed-Use
Client:Private client
Status:competition entry
Design Team:

conrad-bercah, valerio paolo mosco, Petar Stelkic, Alberto Clerici, Pietro Bologna, Celina Labanca (architectural) Giancarlo Daleffe (structural) Flavio Ranica (mechanical) Andrea Angeli (graphic) Stefano Bacciocchi (render) Fram Lab (model)