Holzhaus

context

New housing development for a Berlin district which has recently become a destination for a large number of new comers foreign and German alike: artists, students, professional as well as families. The new housing complex will complete a missing portion of an existing block by inserting a new timber house

architecture

The project fills a gap. The complex is split into two parts: a 1875 building in the back, and new timber house in the front, along the street.  The new building is, in turn, the result of two independent architectural elements connected by a bridge as a result of an attempt to mediate the different height condition of the neighbouring wing to the West and the East. The result is a sort of new 'architectural gate' marking an urban threshold that is reminiscent of  a number of similar gates to be found in the archive of Berlin buildings mostly located in and around the Museum Islands. The floor plan allows for a certain flexibility in having different size of apartments depending on the need of the dweller: from a simple studio to three bedroom apartments

section

The new house consists of five levels, two units per level: a studio + a 2 bedroom unit that can be easily combined into one unit or divided into 3 smaller unit/studio. The roof profile replicates the existing condition of neighboring buildings.

structure

The new building will be built by using wood technology for its many benefits. The staircase volume will be in precast concrete to meet fire protection regulation.

LocationBerlin, Germany
Use: Residential
Client:Private client
Status:Under Construction
Design Team:

conrad-bercah, Erich Gruber, Michael Sedlmayer, Grupa 4